Top Menu

Как да защитим косата от топлинната обработка?

Красива и здрава коса, която не е виждала сешоар и агресивни бои, сега може да се срещне изключително рядко. Термичното увреждане на косата е просто неизбежно при съвременните темпове на живот. Този тип лошо въздействие по интензитет е сходно с химичното и механичното. Затова  темата за термичната защита на косата  е много актуална.

За да накъдрят косата си през средновековието, дамите са използвали специални фиби, които предварително нагрявали на открит огън. Само допреди няколко десетилетия жените са изправяли косите си с помощта на най-обикновена ютия. Когато става дума за такива жертви, за здраве на косата  не може и да се говори.734202_612210805459647_1344256219_n

Как високите температури въздействат върху структурата на косъма?

Най-напред, твърдият кератинов протеин, от който предимно се състои  самият косъм, има една слабост –  нагряването му  води до изсушаване и смърт на косъма. Не трябва да забравяме, че кутикулата  на здравата коса е покрита с люспи, които плътно прилягат една към друга, защитавайки кортекса (кората). Кортекс (кора)  е специално покритие, съдържащо пигмент, който определя цвета на косата.7803_657078587639535_2116233813_n

Ако не се използва термична защита, тогава косъмът се нагрява и люспите се повдигат. По този начин структурата на косъма се оголва. При редовна употреба на маша или сешоар, особено когато става дума за третиране на мокра коса, влагата се изпарява и води до унищожаване на протеиново покритие на косъма. Високата температура действа върху косата така, че тя губи своя цвят, блясък, става крехка, тънка, а връхчетата й се изсушават.

За какво е нужна топлинна защита?

Жените са много интересни създания – първо те развалят (третират) косата си, а после, с още по-голямо усърдие се опитват да я възстановят. При това, те не се плашат от резултата след многобройното боядисване, къдрене или изправяне. Възстановявайки косата си, те умишлено я подлагат на нови експерименти. За да изглеждат добре, етапите на третиране и възстановяване са били много важни. Боядисване, къдрене, изправяне и други фризьорски услуги са водили до редица вторични процеси –  лечение и възстановяване на косата.

Днес технологиите в сферата на  красотата могат за предпазят косата от вредните топлинни въздействия. Ако преди е нямало защитни продукти, то днес има  огромен асортимент на видове и марки. Ако използването на сешоар или преса за коса са неизбежни, тогава средствата за термична защита са също необходимост.

12812_1028015727213264_7091115140114632681_n

Препоръчваме Ви термозащитен спрей при изправяне на косата Artist(e)Lissit+  Eugene Perma.

Основните му предимства са:

  • Изглаждане и изправяне на косата.
  • Съставките му предпазват косата от вредните въздействия на горещ въздух при използване на сешоар, маша или преса.
  • Придава блясък на косата.
  • Предпазва косата от влага в рамките на 72 часа.
  •  След използването му косата остава идеално права, гладка, послушна.
  • Подходящ за всички типове коса. 

, ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes