Top Menu

Боядисването на косата в къщи или при фризьор

        10548257_918005454880959_8098054153407884150_o          Боядисването на косата винаги е било  и ще бъде един от най-популярните услуги във всеки един салон. Изглежда така, че при днешното качество на боите и разнообразие от палитри, боядисването става лесно и безопасно. Но косата има свойството да расте и точно тогава започва най-интересното.

Колкото и странно да звучи, но всемогъщата природа не винаги „уцелва”  цвета на косата, с който жената би се чувствала истински красива.   Затова момичета прибягват към различни трикове – отиват при стилист или самостоятелно  се занимават с преобразяването си, смесвайки различни съставки в домашни условия. Всичко изглежда добре, радвай се на рижавия си цвят- само че тази радост не е вечна! След една-две седмица започват да се виждат корените , откривайки предателски на целия свят истинското „лице” – блондинката се оказва брюнетка или обратно. И тогава започват редовните посещения при фризьори с цел обикновена поддръжка или кардинална промяна на цвета на косата.

 Корените вълнуват момичетата изключително от естетически съображения – никой няма да е възхитен от родния цвят в корените, който разкрива изкуствения произход на цвета на косата. Разбира се, че това е проблем, но повечето жени смятат, че решението му е много лесно –  боядисваш корените – и готово! Може и да е така, но опитните фризьори имат съвсем различна гледна точка и подход към този въпрос. Ако клиентката има нужда от частично или цялостно боядисване, то най-важното е постигането на идеален баланс на цвета в корените и краищата на косата. Точно тук стилистът/фризьорът няма право на грешка, защото може да се получи ефект на „искрящи” корени: когато корените изглеждат 2-3 тона по-светли от основния цвят по цялата дължина на косата.

578294_626866083994899_1197635105_n

Повечето жени мислят, че да си боядисаш корените е много лесно.

 Добрият фризьор – колорист е наясно и разбира 2 неща:

Първо боядисване – дали това е наистина първо боядисване или кардинално решение за  смяна на цвета. И в двата случая цялата дължина на косата придобива нов цвят.

Последващо боядисване – това е боядисване на корените в същият цвят, в който преди е била боядисана цялата коса. „Корени”- това е  пораснала коса с 1-2 см от кожата на главата. Ако косата е пораснала повече, тогава говорим за съвсем различни правила и действия.

За да избегнем „горящи” корени, трябва да обърнем внимание и на най-дребни неща.

Правилна диагностика.
  Илияна Георгиева, преподавател в Професионален фризьорски център Варна, смята, че при повторно боядисване на косата най-важното е – правилно определяне на нивото на тона на натуралната коса в корените, нивото на тона по цялата й дължина и , разбира се, цветовия нюанс на косата (точния цвят на косата след боядисването й ). Това е необходимо, за да се подбере/уточни точния цвят, който изцяло ще съвпадне с цвета на косата. Ако специалистът не е сигурен, че избраният тон ще съвпадне, тогава е необходимо той да ползва с 1-2 тона по-тъмна боя.

Оксидантите.
 Една от най-разпространените грешки е неправилният избор на оксидант. Васил Филков – Артистичен Директор на Eugene Perma Professionnel за България  смята, че в различни случаи подхождат различни проценти на окислители, и това нещо трябва задължитено да се знае! 3% оксидант се използва за потъмняване, 6% – с 1 тон по-светла коса, 9%- с два тона, което означава, че колкото е по-висок процентът на окислителя, толкова по-силно той изсветлява косата.

Косата при корените е по-възприемчива към боята, затова даже 6 % окислител може да изсветли корените на 2 или 3 тона . Затова върху тях трябва да се нанася по-малък процент  окислител, отколкото върху краищата. При повторно боядисване, този процент може да се определи ориентирайки се от това,  с колко тона е била изсветляла косата при предишно боядисване.

1000356_746464325368407_435839063_n

Техника за нанасяне.
 Нанасянето на състава върху косата има професионални нюанси. Така Васил Филков препоръчва при първо боядисване сместа да се нанесе върху дължината, а след това върху корените. Друга възможност е за 20 минути да се нанесе боята  върху дължината,  след това върху корените, чак след тези процедури трябва да се засече времето според инструкцията на производителя. Обикновено този метод се използва при боядисване в меден, червен или лилав цвят. Разбира се, този метод за боядисване отнема повече време, но резултатът е много по-добър.

Ако специалистът, без да се замисля, боядиса белите корени, то побелялата коса няма да изчезне, а напротив, ще се вижда още повече. Бялата коса се третира само с натурални цветове, които са най-ефективни в този случай.

Особени случаи. Боядисването на корени има своите хитрини според типа на косата, с които вие трябва да работите. Разбира се, всеки случай е индивидуален, но ние ще разгледаме най-трудоемки от тях.

Работа с дълги коси. Ако на фризьора му предстои да работи с дълга коса, той трябва да знае, че в повечето случаи краищата им са „по-износени” от корените, а това означава, че те натрупват пигмент и попиват по-бързо боя . Допълнителни трудности са налице, ако клиентката дълго време е ползвала „домакински”  бои, нанасяйки ги по цялата дължина наведнъж и така постепенно се изтощават връхчетата. Работейки с такава коса, боята следва да се нанесе първо върху корените (спазвайки всички правила за избор на окислителя) и да се засече времето. След това трябва да се извърши емулгиране в мивката , за да се освежи цвета на връхчетата. По-принцип дългите коси много трудно се повлияват от боядисване, защото структурата им се натрупва с балсами, маски и т.н. За да бъде крайният резултат положителен, опитайте следната формула: върху дължината нанесете 2 части от боята, смесени с 1 част  високопроцентен окислител (9% или 12 %), а върху корените нанесете 6% или 3% в пропорция 1:1  в зависимост от нивото на дълбочината на тона.

Работа с бели коси. Още един сложен във всяко отношение случай са белите коси. Израсналите бели корени, плавно преминаващи в рижав или червен цвят по дължината – това е наистина неприятна гледка. Ако фризьорът необмислено ще боядиса корените на възрастна клинентка в модерен цвят, то белите коси няма да изчезнат, а, напротив, ще проличат още повече. Неопитните фризьори трябва да знаят, а специалистите да повторят, че белите коси се боядисват само с естествени цветове. Затова при боядисване на бели коси естественият цвят трябва да е задължителна съставка, независимо какъв цвят е избрала клиентката. Единствено възможно изключение е малкото количество на бяла коса (по-малко от 30%). В случай над 50% – естественият цвят се смесва с желаният в  пропорция 1:1.

Техниките за боядисване на  пораснала коса трябва да знае всеки фризьор. Докато жените си боядисват косите от проблемите с корените не могат да избягат  нито клиентките, които изпитват доскомфорт, нито стилистите, които имат задачата да изпълняват работата си така, че клиентката да не разбере с  колко усилия и трудности  се сблъсква той. 1939480_1012616365419867_8394489540298511869_o

, ,

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes